aan het woord/Nieuws/oud-studenten/pers

in the spotlight: Nick Bal

Nick Bal

Afgestudeerd in 2010

Werkt full time in loondienst bij Urban Outfitters en daarnaast als zelfstandig ontwerper

“Gewoon doen! En dan verder doen.”

Ik begon mijn opleiding aan de gerenommeerde Design Academy in Eindhoven. In het eerste jaar maken studenten er kennis met alle mogelijke technische en inhoudelijke aspecten van vormgeving. Heel leerrijk, maar na dat eerste jaar doken er een aantal obstakels op en hield ik het voor bekeken. Ik schreef me in als student interieurvormgeving bij LUCA. Die opleiding sprak me door de werkplaatsen om te experimenteren met materialen en technieken. De ontwerpopdrachten daagden uit om verder te gaan dan een puur functionele of esthetische invulling. Ik leerde er een aantal soulmates kennen, zowel onder mijn medestudenten als in het docententeam. Dat bleek waardevol om het ‘wat nu’-gevoel dat volgde na het afstuderen te counteren. Ook nu nog houden we contact, werken we soms samen.

Na ons afstuderen richtte ik met vier studiegenoten ‘Fuck Interieurvormgeving’ op, een collectief dat wou aantonen dat de naam van de opleiding die we volgden de lading niet dekt. Al te vaak wordt interieurvormgeving geassocieerd met aankleding, decoratie en kleuradvies, terwijl wij ons toelegden op eigenzinnig ruimte- en meubelontwerp, grafische concepten en ontwerpend onderzoek. We organiseerden een tentoonstelling met werk dat we op eigen initiatief hadden gemaakt. In datzelfde jaar – 2011 – startte ik aan de Koninklijke Academie van Antwerpen de kunstopleiding ‘In situ’, maar stopte na twee maanden. Die absolute vrijheid, waarbij je volledig autonoom je eigen artistieke opdracht definieert en invult, het bleek niets voor mij.

Intussen werkte ik in de Antwerpse horeca en spaarde zo mijn instrumentarium bij elkaar : 3D printer, tatoeëerapparaat, houtbewerkingsmachines, laspost,… Mijn ambitie is om elke mogelijke techniek en constructiemethode te beheersen, zodat ik niet beperkt ben bij het ontwerpen en maken. Overigens is dat wat ik deed en doe : al makend ontwerpen. De winkels van de winkelketen Urban Outfitters, waar ik vast in dienst ben, veranderen voortdurend : collecties, displays, interieurs wisselen meerdere keren per seizoen. Ik bedenk en maak deze aanpassingen voor de shops in Antwerpen en Brussel, soms ook voor die in Parijs. Bij de opening van een nieuwe winkel – zoals eind dit jaar in Barcelona – wordt een team makers uit Europa samengebracht om ter plekke op tien dagen tijd een concept store op te bouwen. Dat betekent met z’n allen keihard deadlinewerken in shifts tot soms 16 uur per dag, maar de sfeer tijdens zo’n tiendaagse is onvergelijkbaar. Daarnaast maakte ik meubels en scenografie voor tentoonstellingen, bars, pop-up events, enzovoort. Ik werk graag voor projecten in de publieke ruimte. Ze genereren meer interactie dan privé-inrichtingen. Voor mijn huwelijksfeest bedacht ik een signalisatie met letters, pictogrammen en kleurfilters op lichtbakken. Die hadden zoveel bijval dat ik ze sindsdien voortdurend op maat maak. Ook het Deense designlabel Hay toonde inmiddels interesse.

Eén ultra-belangrijk motto heb ik voor studenten interieurvormgeving : DOEN. Je handen uit de mouwen steken, risico’s durven nemen en al doende leren. Niet te vlug tevreden zijn. Hoe verder je een idee ontwikkelt, hoe meer varianten je produceert, hoe beter het resultaat.

http://www.nickbal.com

http://instagram.com/nickbal

 

550446_361637063923389_1817772625_ninflatabletinsel