aan het woord/Nieuws/oud-studenten/pers

in the spotlight: Maarten De Ceulaer

Maarten De Ceulaer

Afgestudeerd in 2005

Zelfstandig ontwerper

“Regelmatig een  reality-check doorvoeren. Op alle fronten” 

Na mijn studie interieurvormgeving trok ik naar de Design Academy Eindhoven. Op basis van mijn portfolio kon ik daar beginnen in de tweede module, zodat ik er drie jaar later afstudeerde. Nadien ging alles snel : op basis van twee werken, gerealiseerd tijdens mijn studies in Eindhoven, werd ik laureaat van de Dynamo Belgian Young Design Awards 2007, een prijs voor jonge Belgische ontwerpers. Deze prijs bood me de kans om mijn werk te tonen op de designbeurzen in New York, Londen en Milaan. Ook mijn afstudeerproject ‘A Pile of Suitcases’ trok de aandacht. Het oorspronkelijke ontwerp, de kleerkast, werd door de Italiaanse meubelfabrikant Casamania in productie genomen, terwijl een aantal varianten op het idee zoals een ladenkast en een bureau ambachtelijk vervaadigd worden en verkrijgbaar zijn via de Milanese galerij Nilufar. Ik kreeg  ondersteuning door Design Vlaanderen en in 2013 won ik de Henry Van de Velde Award voor jong talent, een designprijs georganiseerd door Design Vlaanderen maar toegekend door een externe jury.

Na mijn studies werd ik vrij snel opgepikt door de internationale pers. Daardoor kreeg ik een zekere naambekendheid. Ik begon met het ontwikkelen van eigen projecten. Daarmee trok ik dan naar fabrikanten of galerijen. Dat is geen evidentie, en al zeker niet omdat je als student nooit echt onderricht wordt over hoe het er in die wereld aan toe gaat. Ik leerde het met vallen en opstaan en intussen lukt het me om deel te nemen aan designevenementen en tentoonstellingen wereldwijd. Zo werk ik momenteel aan een project dat voor het eerst getoond zal worden op Design Miami, met de Brusselse galerij Victor Hunt.

De opleiding interieurvormgeving heeft me de kans gegeven om te proeven van de diverse aspecten uit het brede veld waarin de vormgeving zich positioneert. We ontwierpen interieurs in publieke en private omgevingen, meubels en gebruiksvoorwerpen maar ook scenografieën voor theater of tentoonstellingen. Door die waaier aan opdrachten leer je dat je, om goed te ontwerpen, beter geen vooropgezet stappenplan volgt, maar een open houding cultiveert.

Mijn tip voor studenten interieurvormgeving : doe regelmatig en op alle fronten een reality-check. Zorg dat je op de hoogte bent van wat de designwereld bezig houdt : welke ontwerpers en projecten krijgen aandacht en waarom? Welke innoverende materialen en technieken maken school? Welke ontwerpthema’s zijn actueel en relevant?

http://www.maartendeceulaer.com

 

IMG_4968 Maarten_De_Ceulaer_Balloon_Bowls_1 Maarten_De_Ceulaer_Mutation_Series_3 MaartenDeCeulaer-Suitcases_serie-picNicoNeefsIMG_5575