aan het woord/Nieuws/oud-studenten/pers

in the spotlight: Maria Scarpulla

Maria Scarpulla

“Creativiteit wordt niet ‘aangezet’ maar is een way of being die altijd van pas komt”

Afgestudeerd in 2011

Heeft een label en werkt aan een multidsiciplinair ontwerpplatform

Als student wist ik al dat ik mijn eigen designlabel wou. Nadat ik afstudeerde vertrok ik voor een paar maanden naar de States en keerde hypergeïnspireerd en vol dadendrang terug. Zes maanden lang werkte ik aan Piece, Earth on Sky, een heel slanke tafel met een draaibaar blad dat aan de ene kant oranje, aan de andere kant blauw gelakt is. Nadien volgden de HateLove lampen en het krukje. Met deze stukken werd ik in het voorjaar van 2013 geselecteerd voor de Ventura Lambrate op de Meubelbeurs in Milaan, waar beloftevolle jonge ontwerpers hun werk tonen. Op zich was dit al een interessante ervaring en de vele reacties die ik kreeg waren bovendien lovend. Sindsdien lijkt er een sneeuwbaleffect aan de gang : eens je als ontwerper onder de aandacht bent geweest, sijpelt je naam door en komen de bestellingen binnen. Ik verkoop mijn stukken vooral aan particulieren maar ook aan restaurants en winkels. De productie hou ik voorlopig nog in eigen hand. Hoewel ik wel degelijk aanbiedingen krijg is het niet evident om een echt goede producent te vinden.

Intussen zit ik in volle opstartfase van een nieuw project, dat de naam Conversations with color and form krijgt. Het wordt een open samenwerkingsplatform dat wisselend verschillende vormgevers verenigt en projecten uitwerkt (eventueel produceert) en tentoonstelt op tijdelijke lokaties. Door interdisciplinair te werken combineren we expertise uit verschillende hoeken en door als groep naar buiten te komen genereren we meer aandacht. Met name met de exposities willen we naar manieren zoeken om vormgeving uit de toonzaalcontext te trekken. Momenteel werk ik in de horeca en ben ik zelfstandig in bijberoep maar over zes maanden wil ik voltijds draaien met Conversations.

De docenten van LUCA interieurvormgeving weigerden ons in hokjes te stoppen : er werd ons geen ontwerpsysteem opgedrongen, het moest vanuit jezelf komen. Vanuit die optiek is een ontwerpidee nooit echt slecht, je moet er soms wel nog dieper op in gaan, het verder ontwikkelen. Tijdens mijn opleiding leerde ik dat creativiteit niet ‘aangezet wordt’ wanneer je een ontwerp moet bedenken maar dat het veeleer een attitude is, een way of being die je in alle mogelijke situaties van pas komt.

Mijn raad voor studenten : inspiratie zit overal, en vooral daar waar je het niet meteen zou verwachten. Inspirerende input komt niet automatisch naar je toe, die overkomt je. Dus wees nieuwsgierig naar wat er over de grenzen van je discipline gebeurt en doe ervaringen op buiten het veld van de vormgeving. Op een kunsthogeschool is die ervaring trouwens letterlijk naast de deur van je eigen ontwerpatelier te vinden.

http://www.mariascarpulla.com

 

3acb5d771d55459b5878017350c35399 hatelove3.1 hatelove3.4

pieceearth_on_sky__maria_scarpulla_8 THE gun3