aan het woord/Nieuws/oud-studenten/pers

in the spotlight : Norayr Khachatryan

Afgestudeerd in 2007

Zelfstandig ontwerper

“Je loopbaan start reeds op de hogeschool”

Ik studeerde af met het prototype van de N-7, de tafel die een jaar later, na wat extra denk- en sleutelwerk in productie ging bij het Italiaanse label Casamania. Het project werd getoond op de Brussels designbeurs Design Brussels en trok nogal wat aandacht. Zo ging de bal aan het rollen.

Datzelfde jaar had ik me ingeschreven voor de opleiding architectuur, maar algauw bleek die studie niet te combineren met de ontwerppraktijk die ik intussen aan het uitbouwen was. Sindsdien werk ik als zelfstandig ontwerper op verschillende sporen. Ik ontwerp interieurs voor residentiële en (semi-)publieke projecten. Daarnaast blijf ik me toeleggen op ‘vrij werk’, meubels en objecten die op eigen initiatief ontwerp en die door galerijen tentoongesteld en verkocht worden, niet zelden aan verzamelaar. Ik werk ook regelmatig voor opdrachtgevers die naar me toekomen met heel specifieke vragen. Dat zijn bijvoorbeeld architecten, die vragen één of meerdere exclusieve meubels te ontwerpen op maat van een bepaalde ruimte. Of iemand contacteert me met de vraag om iets te ontwerpen wat onvindbaar is op de reguliere markt. Dat zijn goedbetaalde maar ook stressvolle opdrachten. De lat ligt altijd zeer hoog waardoor zo’n project veel tijd en energie kost. Maar eens tot een goed einde gebracht, schenkt het je wel veel voldoening. En sinds kort ben ik in gesprek met een aantal fabrikanten die geïnteresseerd zijn om meubels en accessoires van mijn hand op de markt te brengen.

Ontwerpen heb ik echt op school geleerd. Bij LUCA geven de docenten van de opleiding interieurvormgeving de studenten de touwtjes in handen ; de opdrachten worden breed geformuleerd en het ontwikkelen van een kritisch kijk wordt gestimuleerd. Je ontwikkelt er een creatieve attitude veeleer dan een kant en klaar beroepsprofiel. Daardoor is het bijvoorbeeld perfect mogelijk dat iemand die afstudeeert als interieurvormgever nadien juweelontwerper wordt. Dat idee dat je zelf je weg kiest vind ik waardevol, maar het is ook een mes dat aan twee kanten snijdt. Studenten die in zichzelf de motivatie en de drive niet vinden, profiteren te weinig van de kansen die zo’n onderwijssysteem biedt.

Mijn advies naar (potentiële) studenten interieurvormgeving vloeit voort uit die vaststelling dat studenten vaak niet genoeg beseffen welke troeven ze uit hun opleiding kunnen halen. Als je het onderste uit de kan haalt tijdens je opleiding, kunnen je professionele activiteiten al starten op de hogeschool. Voor mezelf had ik van bij de aanvang van mijn studies een driejarenplan opgesteld waarbij ik me per studiejaar wou focussen op één ambitie. Dat heeft me veel bijgebracht.

http://www.studiokhachatryan.com

 

_DSF2219 as Smart Object-1 BETTA#2_FRONT_ZW DIL_001