aan het woord/oud-studenten/pers

In the spotlight: Tom Mares

Tom Mares

Afgestudeerd in 2006

Zelfstandig ontwerper

“Denken en doen bij elkaar houden”

Na mijn opleiding interieurvormgeving volgde ik de bachelor-na-bachelor in het meubelontwerp, een extra specialisatiejaar aan de Lessius-hogeschool in Mechelen. Voor die bijkomende opleiding liep ik stage bij Dirk Meylaerts, meubelmaker en autodidact. Ik bleef er werken als freelancer en samen realiseerden we onder andere de herinrichting van de inkomzone en het café van het Brusselse Kaaitheater. Daarnaast ontwikkelde ik ook langzaam maar zeker een eigen ontwerppraktijk. Op zoek naar een werkplek in Brussel, sloeg ik de handen in elkaar met een vriend die vintage designmeubelen verkocht. We konden de hand leggen op een mooie ruimte in de Dansaertwijk en algauw stond ik volledig op eigen benen.

Het ging goed, ik genereerde nogal wat opdrachten en werkte voor de grotere projecten vaak samen met architect Peter-Jan Scherpereel. Ik ontwierp én voerde uit, dat laatste in een werkplaats in Anderlecht.  Gaandeweg merkten we dat dit een gouden combinatie was : met een architect in huis waren we in staat grote constructieve ingrepen te doen als dat nodig was terwijl ik als interieurvormgever perfect wist hoe we onze ontwerpen zo konden vormgeven dat we zoveel mogelijk van de uitvoering in eigen handen konden houden. Denken en doen bij elkaar houden geeft meer kans op een evenwichtig eindresultaat.

Intussen zijn we zo gegroeid dat we enkel de afwerking voor onze rekening nemen. Want een verzorgde en gedetailleerde afwerking bepaalt niet alleen het gezicht van een ontwerp, het toont ook de liefde voor het maken. Het meeste werk gebeurt inmiddels door medewerkers. Want naast het maatwerk dat we uitvoeren voor onze inrichtingen zijn we momenteel volop bezig met het lanceren van een eigen meubelcollectie, waardoor de agenda propvol zit. Het label draagt de naam van ons ontwerpbureau : JP Mares.

Over de opleiding interieurvormgeving kan ik kort zijn : ik heb ze als heel positief ervaren. In mijn tijd hing er een behoorlijk rock-n-roll sfeertje, je werd geacht er keihard zelf voor te gaan en voor mij heeft die aanpak echt gewerkt. De studie was een trigger om jezelf op een spoor te zetten. Welk spoor, dat koos je zelf. De mogelijkheden werden je getoond, dingen werden uitgelegd en toegelicht maar jij moest het doen.

Aan studenten interieurvormgeving  wil ik graag meegeven dat ze maximaal gebruik moeten maken van het stimulerende potentieel die een kunsthogeschool te bieden heeft. Een campus waar studenten en docenten fotografie, animatiefilm, film, grafische vormgeving, bouw en interieurvormgeving dagelijks elkaars pad kruisen vormt een droomplek voor creatieve uitwisseling en kruisbestuiving.

DWS01-R (2) popup3 SHR2013_BB02_HI_RES.IPAD SHR20130711_ARTBRUS_24X18_03NO

http://www.pjmares.com