aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight: Cindy Tirry

“Ontwerpen is een passie. Geen job”

Afgestudeerd in 2004

Heeft een eigen ontwerpbureau citi, is mede-eigenaar van Ydee conceptstore en runt de Bed en Breakfast O Lit de l’O. Allemaal in Gent.

Tijdens het laatste jaar van mijn studie interieurvormgeving  liep ik stage bij interieurarchitect Tom Callebaut in Gent. Het klikte en toen ik mijn diploma op zak had kon ik meteen halftijds bij hem aan de slag. Samen startten we het ontwerpbureau tcct, dat zich toelegde op inrichtingen van woningen, kantoren, shops en dat vooral een reputatie uitbouwde met het ontwerpen van sacrale ruimten. Als ontwerpersduo vulden we elkaar mooi aan. Tom de denker, die zich toelegde op conceptvorming en ontwerpend onderzoek, ik de doener, gepassionneerd door de technische uitwerking, materialisatie en detaillering. We werkten tien jaar samen en de kroon op dat decennium vormt wat mij betreft de Kapel van de Ontluiking in het De La Salle-centrum in Groot-Bijgaarden, een interieurproject dat gepubliceerd werd in het Jaarboek Architectuur Vlaanderen 2014.

Begin 2014 vond ik het tijd om mijn eigen koers te varen en startte met citi mijn ontwerpbureau op. Parallel daaraan werd ik mede-eigenaar van Ydee, een designshop in centrum-Gent met actuele collecties die tijdloos en no-nonsense aandoen, met nogal wat Skandinavische merken maar ook bijvoorbeeld een Japans label. Als ontwerper geef ik de klanten van Ydee de mogelijkheden en troeven van deze stukken mee : ik adviseer naar een positie in de ruimte, ik suggereer interessante combinaties, ik denk mee in functie van het gebruik en de gewoonten. Andersom is het niet zo dat ik me voor klanten voor wie ik interieurs ontwerp automatisch op de collecties van Ydee oriënteer. Als ontwerper neem ik de vrijheid om te kiezen voor de meubels die het best voldoen in een interieur.

Ik ben best tevreden met mijn professionele leven. Uiteraard moest ik nog veel leren toen ik van de schoolbanken kwam, dat lijkt me niet meer dan normaal. Het beroepsleven is nu eenmaal anders dan het leertraject dat je aflegt op de hogeschool en je leert nog veel bij in de eerste jaren dat je in de beroepspraktijk staat. Wat ik vooral waardeer aan de opleiding interieurvormgeving is dat ik er leerde verantwoordelijkheid te nemen. Ik kreeg een pak kennis en vaardigheden aangeboden op een manier die absoluut niet betuttelend was. Dat triggerde mij wel : ik wou goed zijn in wat ik deed.

Een advies voor (potentiële) studenten interieurvormgeving? Besef dat je kiest voor een studie en job die je zou moeten passioneren. Reken dus niet op een bezigheid tussen 9 en 5 maar één die je leven beheerst en je passioneert.

http://citi-interiordesigner.be

http://www.ydee.be

Kapel portretfoto ct Ydee B&B-Olitdelo