aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight: Els Van Hoorebeeck

“Focus op het proces en je krijgt sowieso een interessant product”

Afgestudeerd in 2008

Werkt als space planner voor The Office Group in Londen.

Na mijn afstuderen kon ik aan de slag bij het ontwerpbureau waar ik stage had gelopen. Maar vrij snel werd me gevraagd om over te schakelen naar een halftime-job en dat zag ik niet zitten. Ik besloot een maand naar Madrid te gaan om er – in aanvulling op mijn avondlessen – een cursus Spaans te volgen. Ik kwam terug, werkte even en vertrok opnieuw, een rondreis door Europa deze keer. Tussendoor realiseerde ik regelmatig een interieurproject in opdracht.

Na mijn rondreis ging ik aan de slag als hoofdontwerper in een klein maatwerk-bedrijf. Dat was een bijzonder leerrijke ervaring : het atelier lag naast het kantoor en ik kon het hele materialisatieproces van mijn ontwerp voortdurend volgen en bijsturen. Maar mijn werkplek was er verstoken van daglicht en dat viel me zwaar. Ik werkte een tijdje bij de kersverse Brusselse vestiging van het prestigieuze Amerikaanse interieurlabel Ethan Allen, toen ik vernam dat Vitra Belgium een space planner zocht. Ik solliciteerde, kreeg de baan en meteen ook een week opleiding op de Vitra campus in Weil-am-Rhein, de kans om te werken met een topcollectie, in een super werkomgeving met fantastische collega’s.  Als Vitra spaceplanner nam ik onder andere deel aan de openbare aanbesteding voor de nieuwe inrichting van Brussels Airport. Dat betekende zwaar deadlinewerken volgens erg strakke randvoorwaarden, maar we haalden de opdracht binnen. Vanaf februari 2015 zijn alle gates op Zaventem dus ook een beetje van mij. En nu ben ik dus in Londen, in het kielzog van een grote liefde, ontmoet in Madrid. Het is geen evidente plek om er werk te vinden, de markt is zeer competitief. En toch vond ik vrij snel een job bij een bedrijf dat zich focust op het ontwerpen van flexibele kantoren met de nadruk op de locatie, klantenservice, design en het combineren van een gemeenschapsgevoel met de nadruk op duurzaamheid.

Tijdens mijn opleiding interieurvormgeving heb ik de mogelijkheid gekregen om uit te zoeken wie ik was en wat ik wou. Door de uiteenlopende opdrachten kreeg ik vrij snel inzicht waar mijn sterktes en zwaktes lagen. En ik leerde dat mislukken niet noodlottig is : je kan eruit leren. Op die manier gaf mijn studie me ook al een zeker professioneel zelfvertrouwen. Achteraf gezien had ik toen ook de kans moeten grijpen om in het buitenland te studeren : op Erasmus gaan bijvoorbeeld of een zomercursus volgen bij Vitra.

Mijn advies voor studenten interieurvormgeving? Tijdens het ontwerpen niet te snel doorsturen naar een eindresultaat maar focussen op je proces. Belangrijker dan een product of een interieur is het verhaal erachter. Iets met een goed concept komt altijd bovendrijven. Als je een sterk verhaal hebt kom je sowieso tot een sterk eindresultaat.

http://www.theofficegroup.co.uk

Els_van_hoorebeeck@hotmail.com

IMG_1549 IMG_4150 IMG_4801 3580_1462225447323770_877144572_n