aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight : Eva Menga

“Genereer je creativiteit uit dagdagelijkse impressies’

Afgestudeerd in 2011

Heeft een eigen ontwerppraktijk en label Menga interior

Na mijn studies trok ik naar Berlijn, waar ik – met een Leonardo-beurs op zak – zeven maande werkte bij de jonge Deense architect Sigurd Larsen. Als student had ik zijn werk leren kennen en mijn eerste stappen in het werkveld zetten via een gelijkaardige praktijk bleek fantastisch. Sigurd Larsen ontwerpt en maakt meubels en van daaruit, indien gevraagd, de ruimtes eromheen.  Zijn werk straalt liefde voor het ambacht uit, met mooie details en materialen. Ik zat meteen op een spoor.

Tijdens deze werkstage in Berlijn vroeg Mel Roose, een vriendin die textielontwerp had gestudeerd, me om een multifunctioneel platform te ontwerpen waar ze haar eerste textielcollectie kon op presenteren. Dat werd mijn eerste eigen ontwerp, volledig over de digitale snelweg geconcipieerd en gecoacht. Toen ik terug was uit Berlijn besloten Mel en ik met dit project mee te dingen voor een plaatsje op Ventura Interieur 2012, dat werk van jonge ontwerpers in de kijker zet. We haalden het, gaven present op Vlaanderens grootste designbeurs – ik stelde mijn meubels tentoon onder de vlag ‘Menga interior’ – en we oogstten heel wat aandacht.

En zo is het gestart. Er was vraag naar mijn meubels, ik lanceerde een tweede collectie onder de naam struct en de positieve reacties bleven binnen stromen. Ik hou ervan mijn projecten in beeld te brengen met een bepaalde gevoeligheid die blijkbaar heel persoonlijk en herkenbaar is. Ik gebruik de sociale media om mijn blik op de dingen  te communiceren en merk dat in die communicatie een bepaalde sfeer hangt die ik doortrek in mijn ontwerpen. Op die manier kan je stellen dat ik echt een stuk van mezelf leg in mijn projecten, en dat klopt ook want wat ik zelf niet maak, volg ik van heel nabij op. Ik vind het belangrijk dat mijn meubels en objecten in België gemaakt worden en wil nauw betrokken blijven bij dat maakproces. Er komt onvermijdelijk een moment waarop deze kleinschaligheid zal botsen met de stijgende vraag, maar momenteel voel ik me goed bij de zaken zoals ze gaan. Ik heb nog wat tijd nodig om mijn collecties uit te bouwen en op punt te zetten – ik ben een enorme perfectionist.

Mijn opleiding op LUCA, daar spreek ik enkel lof over. De opleiding heeft zelf een sterke visie over wat goed ontwerpen kan zijn, maar dringt studenten nooit een ontwerpvisie op. Je wordt gestimuleerd een eigen identieteit te ontwikkelen en daarbij mag je gerust buiten de lijntjes kleuren. De vrijheid krijgen om te worden wat je wil is essentieel voor je creatieve zelfvertrouwen.

Mijn raad voor studenten : genereer je creativiteit uit dagdagelijkse impressies. Interessante ontwerpthema’s komen voort en richten zich op de poëzie van de dagelijkse handelingen en behoeften. Een eenvoudig voorwerp, een mooi materiaal, een zuiver detail, dat zijn elementen die het leven een meerwaarde kunnen verschaffen.

http://www.mengainterior.com

http://addanewappointment.mengainterior.com

Eva Menga _by Fien Cools _DSC7227 1 STRUCT 2 STRUCT 4.