aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight: Evita Appendin

“Wie investeert in zijn of haar projecten, investeert in zichzelf”

Afgestudeerd in 2006

Werkt als ontwerper bij Creneau International

Toen ik mijn diploma interieurvormgeving op zak had, schreef ik me in voor de eenjarige postgrauaat-opleiding scenografie aan de Hogeschool voor podiumkunsten in Antwerpen. Daarna volgde ik mijn gevoel en leidde twee jaar lang het leven dat ik op dat moment echt wou : mijn vaste inkomsten verwierf ik achter de toog in het STUKcafé in Leuven en vulde ik aan met wat ik als freelance decorontwerper in de theaterwereld kon vangen. Tussendoor reisde ik, voornamelijk in Azië.

Na die twee jaar vond ik dat de speeltijd stilletjesaan voorbij was en ik besloot iets te gaan opbouwen. Omdat ik het echte interieurontwerpen best wel begon te missen, solliciteerde ik bij het Nederlandse kantoorinrichtingfabrikant Ahrend en kreeg de job. Van scenograaf naar kantoorontwerp, dat is van het ene naar het andere uiterste springen. Uiteindelijk bleek mijn hart hier niet te liggen, maar dat neemt niet weg dat ik ontzettend veel geleerd heb bij Ahrend. Met klanten omgaan, offertes maken, in een professioneel team werken, het zijn maar enkele vaardigheden die ik er verwierf. Maar goed, toen ik merkte dat ik niet meer zo gelukkig was, gaf ik mijn ontslag en probeerde voor mezelf de ideale baan te definiëren. Het straffe is dat ik kort daarna ook echt die job vond. Dat was bij Creneau international, een gerenommeerd Belgisch ontwerpbureau dat all-in projecten in binnen- en buitenland verwezenlijkt. Opeens viel de puzzel in elkaar; alles wat ik voordien had gedaan, leken me de ervaring en attitude op te leveren die ik hier kon maximaliseren.  Als ontwerper vertel ik nu verhalen door interieurs te ontwerpen, interieurs die kloppen met de filosofie en de huisstijl van de klant. Er zijn nogal wat projecten buiten België, wat me de kans geeft om te reizen. Het is druk, maar ik geniet elke dag.

De opleiding interieurvormgeving heb ik van meet af aan opgevat als een mogelijkheid om te experimenteren. Je leerde er met een open blik naar de wereld kijken en al hebben veel van mijn medestudenten zich gaandeweg toegelegd op het ontwikkelen van een bepaalde ontwerpstrategie of gefocust op één bepaald onderdeel van het brede terrein van de vormgeving, ik zag die drie jaar als een ware ontdekkingstocht. Het is een brede opleiding die je toelaat om nog alle kanten op te gaan nadien. Eén ding leer je er zeker en vast : ongebonden, creatief en probleemoplossend denken. En dat is heel veel waard.

Wat is belangrijk om mee te geven aan studenten van nu? Doe wat je graag doet, vind plezier in je (studenten)werk en geef niet op bij de eerste de beste tegenslag. Uit alles valt iets positiefs te halen,  als persoon evolueer je voortdurend en dat is goed. Het is belangrijk dat je die evolutie neerslaat in een verzorgde, maar ook inhoudelijk goed onderbouwde portfolio. Om een goede portfolio samen te stellen, heb je een kwalitatieve content nodig. Als je investeert in je projecten, investeer je in jezelf.

http://www.creneau.com

Fairy_Tiles_01 Lamp_1  portret Evita Voorgevel_groenoffice cells