aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight : Jan Geboers.

webface2JANGEBOERS

Afgestudeerd in 2013

“Bedenken valt voor mij nagenoeg samen met maken”

Ik ben mijn professioneel leven als vanzelf binnen gerold. Mijn opleiding interieurvormgeving vulde ik aan met een éénjarige Bachelor-na-Bachelor opleiding meubelontwerp, waarin ik me – naast het ontwerp van een serie meubelen – toespitste op het ontwikkelen van een toegankelijke methode om houtfineer in twee richtingen te kunnen buigen. Dat deed ik binnen het kader van een ontwerpwedstrijd uitgaande van Ikea, waarbij gewerkt moest worden met gebogen hout. Toen bleek dat de Zweedse meubelproducent op hetzelfde onderzoeksspoor zat als ik, werd ik prompt uitgenodigd om de krachten te bundelen. En zo kreeg ik de kans om twee maanden lang materiaalexperimenten uit te voeren in Almhult, de Zweedse thuishaven van Ikea. ’n Mooie ervaring was dat : ik kreeg absolute vrijheid bij alles wat ik ondernam en werd ondersteund door professionals.

Bij mijn terugkeer naar België begin 2015 kreeg ik de kans om deel te nemen aan Toegepast 20, een periodiek evenement van Design Platform Limburg, dat werk van jong ontwerptalent in de kijker zet. Naast de reguliere tentoonstelling organiseerde het Design Platform ook een jubileumtentoonstelling, die ontwerpers uit de afgelopen twintig Toegepast-edities bijeen bracht in een groepsproject. Ook ik kreeg de eer hieraan deel te nemen.  Die deelname bracht me een paar opdrachten op en gaf me de boost om ook autonoom mijn eigen ontwerpen te blijven ontwikkelen. Daarnaast vond ik een part-time job bij de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van een bedrijf dat maatwerkapparatuur voor elektro,nische componenten ontwikkelt en vervaardigt. Ik neem er een communicatieve sleutelrol op. Boeiend, want binnen dit technische interessegebied dien ik de expertise van ingenieurs te koppelen aan de benadering van productietekenaars én de visie van marketeers.

Ik heb mezelf ontdekt tijdens mijn opleiding Interieurvormgeving. Komende uit de studierichting Wetenschappen-Talen koos ik aanvankelijk voor de opleiding Architectuur. Maar ik miste iets. Dat iets, dat was tastbaarheid. Dat besefte ik pas echt het jaar daarop, toen ik naar Interieurvormgeving overgestapte. Opeens viel ik op mijn plaats. Bedenken valt voor mij nagenoeg samen met maken : ontwerpen door proefondervindelijk te experimenteren met schaal, materiaal en techniek.  Tijdens dat maakproces tast ik kritisch de mogelijkheden af : hoe kan gaat dit verder, wat kan er anders, welk scenario is beter? Deze manier van werken heb ik me eigen gemaakt op LUCA. Het is een werkwijze die gevoed wordt door stimulerende feedback : elk idee, hoe gek ook, kan uitmonden in een waardevol project.

Wat me brengt bij mijn advies aan ontwerpstudenten. Omdat elk idee waardevol is, is het goed om risico’s te nemen. Out of the box denken zorgt voor interessante ideeën die je project verder brengen en niet in voorgekauwde cliché’s uitmonden. Een goed ontwerper durft risico’s te nemen door zich vast te bijten in het niet-vanzelfsprekende en via een doorgedreven ontwerptraject tot een verrassend resultaat te komen.

http://jangeboers.be