aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight: Lennart Van Uffelen

Screen Shot 2016-03-02 at 09.59.07.png

“Het ontbreken van een vast stappenplan houdt je scherp”

Afgestudeerd in 2010

Ontwerp en uitvoering van meubels en interieur, deeltijds docent  (leerlijn ontwerpen-realiseren) in LUCA  Interieurvormgeving op de Brusselse campus.

Mijn eerste stappen als zelfstandig ontwerper groeiden als vanzelf uit mijn schoolperiode.  Eén van de opdrachten die we op Sint-Lukas kregen betrof een ontwerpwedstrijd. De Brusselse kringloopwinkel ‘Les Petit Riens’ vroeg aan bekende ontwerpers om meubels en objecten te upcyclen om ze nadien terug te koop aan te beiden. Kast.01 werd het eerste stuk van Functionality Kills the Fun (FKF), een serie gebruiksvoorwerpen waarvan de vormgeving het louter functionele overstijgt. Ik bouwde de collectie verder uit tijdens het jaar dat ik postgraduaat meubelontwerp aan Thomas Moore in Mechelen studeerde. De stukken werden verdeeld via kunstgaleries en het vormgeversplatform ‘Atelier Belge’ stonden ze in 2012 op de meubelbeurs in Milaan.

Datzelfde jaar won ik met Filip Paquée de wedstrijd voor de herinrichting van de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, die werd omgedoopt tot podiumkunsten-huis voor jong publiek. Voor de inkomhall, feestzaal en bar bedachten en maakten we een aanpasbaar interieur met modulaire elementen en een sterke esthetiek . In die periode werkte ik parttime en was daarnaast bijna permanent aan de slag in mijn atelier in een oude wasfabriek in Hoboken, een plek die ik deelde met andere vormgevers en kunstenaars.

Ik zei mijn vaste job op en ging startte een eigen ontwerppraktijk. Over het algemeen werk ik samen met mijn vriendin Julie Van Mulders, die zelfstandig interieurarchitect is.  We kochten een appartement, stripten het tot op het bot en vulden het volledig op maat en grotendeels ‘selfmade’  terug in. Al doende bouwden we niet alleen expertise op en creëerden we ook een prima referentieproject.

En dan is er nog Butler, opgestart als spin off maar intussen een autonoom project. Met atelier dubbel oo produceren en installeren we een reeks meubels (voornamelijk receptietafels) bij evenementen. Opdrachtgevers zijn onder meer de stad Antwerpen (podium op de Kerstmarkt) en het M Museum in Leuven.

Het gekke is dat ik aanvankelijk niet echt goed wist aan wat voor opleiding ik begon. De keuze voor interieurvormgeving kwam vanuit de buik: de opleiding koppelt het praktische aan het artistieke en het experiment – dat leek me wel wat. Achteraf bleek dat niet-weten een waardevolle basis : een open vizier en geen vooroordelen. En wat bleek? Ook in je beroepsleven werkt die attitude wonderwel : het ontbreken van een vast stappenplan houdt je scherp.

Mijn advies aan studenten : werk sneller, werk harder. Intensifieer je leerproces. Investeer (tijd, energie, geld) in je studie. Profiteer van de kennis en de middelen die je meekrijgt op school, ze zijn er en ze zijn waardevol. Vaak komt dat inzicht pas achteraf.

http://www.lennartvanuffelen.be

http://www.makingreceptionslessboring.com