aan het woord/Nieuws/oud-studenten

In the spotlight : Tim Baute

Profielfoto_Tim_Baute_LRAfgestudeerd in 2005

“Technische vernieuwing aan het mooie en het bruikbare koppelen”

Het was een kwestie van timing. Acht maanden nadat ik mijn eerste job binnenhaalde bij kantoormeubelbedrijf Mewaf ging mijn vader met pensioen. Hij is smid en maakte metaalconstructies en smeedwerk op maat. Mijn broer was al aan de slag in het bedrijf en ik kwam erbij. We zetten de zaak verder en daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen project op te starten. Met Interror exploreer ik de grenzen van vorm en materiaal. Dat doe ik heel direct : een idee, een schets op papier en hup : meteen uittesten op ware grootte waar dat allemaal toe kan leiden. Op die manier prototype ik producten in beperkte oplage. Ik bied ze aan via bestaande labels of gooi ze zelf op de markt. Of ik werk samenwerkingsverbanden uit, zoals Atelier Bonk, waar ik samen met grafisch kunstenaar Strook een serie accessoires maak.

Mijn werkmethode is handmatig, snel en direct. Bij het ontwikkelen van een product focus ik me op het technische meer dan op het conceptuele. Dat zat altijd al in me. Toen ik interieurvormgeving ging studeren, kon ik lassen en was ik behoorlijk op de hoogte van hoe dingen in elkaar steken. Maar het is de opleiding interieurvormgeving die me het inzicht bijgebracht heeft hoe het technische aan het mooie en het bruikbare te koppelen. En daarbij fris uit de hoek te komen, vaak via techniek en materiaal : wat is haalbaar? Hoe ver kan je gaan, wat is er mogelijk? Ik herinner me een workshop op LUCA waarin we aan de slag gingen met composieten. Al doende ontwerpen, was dat. Niet op schaal maar op werkelijke grootte. Daar heb ik de klik gemaakt – zo werk ik nu nog steeds.

Studenten raad ik aan om intensief gebruik te maken van de werkplaatsen op school, de kansen om via workshops nieuwe ontwerp- maakmethodes te leren kennen en de expertise van docenten uit te buiten. Tijdens je studietijd heb je een schat aan tijd en kansen om dingen uit te proberen en je talenten te ontdekken. Maar vaak wordt dat pas achteraf beseft, als tijd en kansen veel schaarser geworden zijn.

http://www.interror.be

http://atelierbonk.be